Samarbejde - kooperation eller kollaboration?

Jørgen Bang, Christian Dalsgaard

Resumé


Første gang publiceret i UNEV nr. 5: Videndeling og samarbejde på nettet, februar - maj 2005, red. Simon Heilesen. ISSN 1603-5518.

Med udgangspunkt i en skelnen mellem samarbejde som kooperation og kollaboration diskuteres i artiklen, hvilken form for samarbejde der egner sig bedst til læring og vidensdeling. Artiklen argumenterer for, at et kooperativt samarbejde indebærer en kognitivistisk opfattelse af læring som overførsel af viden, mens et kollaborativt samarbejde støtter en socialkonstruktivistisk opfattelse af læring som en fælles konstruktion af viden. Dernæst argumenterer artiklen for, at et kollaborativt samarbejde indebærer et højere lærings- og bevidsthedsniveau end kooperation. Endelig konkluderer artiklen, at samarbejdssystemer til støtte af kollaboration kræver et fokusskifte fra lagring og udveksling af dokumenter til støtte af de aktiviteter, hvori deltagerne i fællesskab konstruerer viden.


Fuld tekst:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.7146/unev.v3i5.4953
Denne webside bruger cookies til at lave statistik over trafikken på siden. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.
OK


ISSN-nummer: 1603-5518

Hosted by the Royal Danish Library