Vestjysk studehandel som binæringsvej - om Jens Noklits handel 1828-42.
Resumé
Forfatteren har i mange år været museumsinspektør ved Holstebro Museum. Han har skrevet disputats om vestjysk studehandel. Artiklen er en detailstudie om samme enne.
Efter studehandelens frigivelse den 11. juni 1788, fik denne traditionsrige del af dansk landbrugseksport en markant opblomstring. Billet af den følgende tid er ofte forbundet med jyske studekonger og med store pengebeløb, vandringer over mørke ensomme hedestrækninger, og ikke mindst handelsfolkene som de store individualister med nærmest overnaturlige sanser i handelssituationens spændingsmættede atmosfære.
Langt mere problematisk er det at opnå viden om den store gruppe småhandlende, der fungerede som underleverandører af stude til de kendte handelsfolk, hvis færd kan følges i blandt andet toldregnskaberne. Men det kan man sjældent med de almindelige bønder og husmænd. Esben Graugaard har imidlertid været så heldig at finde en slidt 217 siders bog fra perioden 1828-47, ført af bonden og handelsmanden Jens Noklit fra No nord for Ringkøbing.