Myndighedssagsbehandling på handicapområdet

et litteraturstudie

Forfattere

  • Julie Joséphine Odgaard Nielsen Købehavns Professionshøjskole, Socialrådgiveruddannelsen
  • Maria Lykke Wollesen Københavns Professionshøjskole, Socialrådgiveruddannelsen
  • Inge Storgaard Bonfils Københavns Professionshøjskole, Socialrådgiveruddannelsen

DOI:

https://doi.org/10.7146/arbejdspapirerkp.vi12.145165

Nøgleord:

Handicap, Sagsbehandling, Socialrådgiver, Socialt arbejde, Sociale forhold, Forskning, Litteraturstudie

Resumé

Dette arbejdspapir præsenterer resultater fra et litteraturstudie af dansk forskning om myndighedssagsbehandling på handicapområdet. Litteraturstudiet bygger på 17 inkluderede videnskabelige publikationer fra perioden 2008-2022. Studiet viser, at der findes ganske lidt forskning inden for emnet handicap og myndighedssagsbehandling. Forskningen har primært været optaget af mødet og samarbejdet mellem familier til børn med handicap, voksne med handicap og myndighedssagsbehandler. Forskningen har fokus på oplevelser af mødet set fra de førnævnte parters perspektiv. Dertil er der forskning som fokuserer på de organisatoriske rammers betydning for myndighedssagsbehandling. Enkelte studier berører myndigheds valg af foranstaltninger og indsatser på handicapområdet samt samarbejde med udfører. Litteraturstudiet viser, at den eksisterende danske forskning er kendetegnet ved et problemorienteret fokus. Forfatterne konkluderer, at der mangler forskning som kan bidrage til bedre møde-, samarbejds- og organiseringsformer mellem myndighed og borgere med handicap, samt forskning om de beslutninger myndighedssagsbehandlere foretager, når de visiterer til indsatser for børn, unge og voksne med handicap.

Referencer

Andersen, M., A. (2019). Unge med ADHD - I møder med sociale systemer. I: Moesby-Jensen, C. K. (Red.), Diagnoser i myndighedsarbejde: Børn og unge med autisme eller ADHD (s. 227-244). Samfundslitteratur.

Ankestyrelsen (2023). Minianalyse. Udfordringer med at oplyse sagerne på børnehandicapområdet.

Minianalyse - Udfordringer med at oplyse sagerne på børnehandicapområdet.PDF [08.01.2024]

Bengtsson, S., & Røgeskov, M. (2012). Et liv i egen bolig: Analyse af bostøtte til borgere med sindslidelser. SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Bonfils, I. S., & Berger, N. P. (2010). Specialiserede tilbud til borgere med handicap - efter reformen. AKF, Anvendt KommunalForskning. København.

Dalsgaard, C. m.fl. (2012). Botilbudsområdet: Hvem—Hvad—Hvor: Kortlægning af området for botilbud og støtte til voksne handicappede og sindslidende. KREVI.

Folketingets Rigsrevision (2022). Rigsrevisionens beretning afgivet til Folketinget med Statsrevisorernes bemærkninger Forvaltningen af handicapområdet. Beretning om forvaltningen af handicapområdet | Rigsrevisionen [08.01.2024].

Glintborg, C. (2012). Rehabilitering er kommet for at blive! Rehabilitering, koordination og neurofaglighed, 6–10. Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri.

Graungaard AH, Skov L, Andersen JS. (2011). Becoming a client of the Danish social service system increases stress in parents of disabled infants. Dan Med Bull. 2011 Jun;58(6): A4270.

Hjortbak, B. R. (2013). Det professionelle faglige skøn: En undersøgelse af professionelles faglige skøn ved vurdering af behov for kommunalt forankret rehabilitering hos borgere med kræft: Ph.d.-afhandling. Institut for Sociologi og Socialt Arbejde Aalborg Universitet.

Kohl, K.S., Mikkelsen, C.H. og Schauser, A.M. (2021). Inddragelse og tillid i mødet mellem kommunerne og borgere med handicap. VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Jansbøl, K. (2012). Oplevelser af mødet med social- og sundhedsvæsenet i Odense Kommune: Interviewundersøgelse blandt borgere med stress, angst og depression. Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

Jensen, M. C. F. m.fl. (2018). Din Indgang—Et nyt tilbud?: Evaluering af forsøg med rehabilitering, peer-støtte og frivillighed til nye borgere på psykiatri- og handicapområdet i Fredericia Kommune. Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Jensen, S. G. (2008). Handicap og sociale problemer. Servicestyrelsen, Handicapenheden.

Moesby-Jensen, C. K. (2019). Unge med autismespektrumforstyrrelser og deres oplevelser af møder med myndighedsrådgivere. I: Moesby-Jensen, C. K. (Red.), Diagnoser i myndighedsarbejde: Børn og unge med autisme eller ADHD (s. 205-226). Samfundslitteratur.

Moesby-Jensen, C. K. & Moesby-Jensen, T. (2019a). Vilkår og praksis i det socialfaglige myndighedsarbejde omkring børn med autismespektrumforstyrrelser eller ADHD. I: Moesby-Jensen, C. K. (Red.), Diagnoser i myndighedsarbejde: Børn og unge med autisme eller ADHD (s. 137-176). Samfundslitteratur.

Moesby-Jensen, C. K. & Moesby-Jensen, T. (2019b). Forældre til børn med autisme-spektrumforstyrrelser eller ADHD og deres oplevelser af samarbejdet med myndigheds-rådgivere. I: Moesby-Jensen, C. K. (Red.), Diagnoser i myndighedsarbejde: Børn og unge med autisme eller ADHD (s. 177-204). Samfundslitteratur.

Poulsen, C. (2008). Har etniske minoriteter lige muligheder i social- og sundhedsvæsenet? I Bengtsson. S. Olsen, L., og Bonfils, I.S. (red.). i Handicap og ligebehandling i praksis. SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Rasmussen, P.S., Heinemeier, A.B. og Olsen. L (2019). Udfordringer i samarbejdet omkring børn og unge med handicap. VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Skov-Carlsen, C., & Holm Thøgersen, S. (2015). Gap-analyse. Det Centra-le Handicapråd. Advice.

Downloads

Publiceret

2024-05-03

Citation/Eksport

Nielsen, J. J. O., Wollesen, M. L., & Bonfils, I. S. (2024). Myndighedssagsbehandling på handicapområdet: et litteraturstudie. Arbejdspapirer, Københavns Professionshøjskole, (12), 1–36. https://doi.org/10.7146/arbejdspapirerkp.vi12.145165