Enten - Eller. Apsidekirker i Norden

Forfattere

  • Jes Wienberg

Resumé

Lund Domkirkes apside! Selvfølgelig bøjer katedralens halvcirkel strømmen af gående og cyklister i hjertetaf Lund. Her passerer også jeg dagligt på vej til arbejdet. Beundrer apsidens arkitektur i lyset af skiftende årstider. Lader blikket glide fra den massive sokkel og op til galleriet, hvor lyset og luften leger frit. Mens omgivelserne har været i stadig forandring og bevægelse, har domkirkens apside været et næsten uforanderligt faktum i bybilledet. Siden opførelsen er apsiden blevet iagttaget, beundret, beskrevet, tegnet , fotograferet og analyseret, men apsidens eksistens overrasker tilsyneladende ingen. Domkirken skalkene sin apside!

Samtidigt diskuterer vi forskere ivrigt vore kirkers tårne. Hvordan vi kan eller bør forklare de tidlige tårnes forekomster, udformninger, funktioner og betydninger. Lunds vartegn, domkirkens tvillingetårne i vest, repræsenterer således et aktivt forskningsfelt, mens apsiden i øst er reduceret til et uproblematisk blikfang for turister og æstetikere.

Forlader vi Lund, vil vi imidlertid snart opdage, at apsiden kan undværes. De fleste romanske kirker i Skåne fik en apside, men langtfra alle. Og i andre landskaber optræder apsiden sjældent. Lund Domkirkes apside er stor og fornem, som det passer Metropolitankirken for Norden. Men den er ingen selvfølge i tidens kirkebyggeri.

Hvad betyder da apsiden? Og hvorfor opføres den ved nogle kirker og ikke ved andre? Er det et spørgsmål om kronologi, stilimpulser, kirkeorganisation, religiøs symbolik, økonomi, akustik eller social struktur?

Downloads

Publiceret

1997-08-13

Citation/Eksport

Wienberg, J. (1997). Enten - Eller. Apsidekirker i Norden. Hikuin, 24(24), 7–44. Hentet fra https://tidsskrift.dk/Hikuin/article/view/148142