Fragmenterede grave
PDF

Nøgleord

Førromersk jernalder, brandgrav, våbengrav, sværd, gravritual

Citation/Eksport

Johannesen, K. (2023). Fragmenterede grave : Gravskik og våbengrave i Nordjylland i yngre førromersk jernalder. ALABU • Tidsskrift for Nordjysk Kulturhistorie, (1), 37–95. https://doi.org/10.7146/alabu.vi1.140427

Resumé

Våbengravsskikken introduceres i slutningen af førromersk jernalder i Nordjylland. Både våben og andre gravgenstande tolkes ofte som gravgaver, men kan nogle af genstandene også have været del af gravritualerne? Med udgangspunkt i en mindre gravplads ved Jetsmark Skole i det sydvestlige Vendsyssel med 24 brandgrave, hvor to er våbengrave, analyseres brandgravsmaterialet fra Nordjylland. Sammensætningen af gravgenstande er meget ensartet, og især keramik og dyreknogler tolkes som dele af gravritualet snarere end som gravgaver. Kun i den ene af de to våbengrave fra Jetsmark Skole adskiller mængden af keramik sig fra de øvrige grave, og dette tyder på, at våbnene har indikeret de gravlagte individers identitet fremfor rigdom og status. Dermed både bryder våbengravene med en tidligere tradition, hvor gravene kun indeholdt få gravgenstande, og indikerer begyndelse på en ny tradition, hvor gravskikken i højere grad udtrykker individets identitet igennem gravgenstande som fx våben.

https://doi.org/10.7146/alabu.vi1.140427
PDF
Creative Commons License

Dette værk er under følgende licens Creative Commons Navngivelse – Ikke-kommerciel – Ingen Bearbejdede Værker (by-nc-nd).

Copyright (c) 2023 Karin Johannesen