Kalibrering af nabostøj: Kunsten at finde en fælles standard

Forfattere

  • Adam Veng
  • Sandra Lori Petersen
  • Thea-Maria Sørensen

DOI:

https://doi.org/10.7146/okonomiogpolitik.v94i1.126068

Resumé

Denne artikel baserer sig på antropologisk interventionsforskning blandt beboere i en etagebygning med nabostøjsproblemer. Den illustrerer, hvordan udbredelsen af nabostøjsproblemer i Danmark knytter sig til hjemmets særlige betydning som et sted for dyrkelsen af egne, private, ”indre” værdier og som et værn mod offentlighedens ”ydre.” Dette ”indre” fungerer ofte som beboeres standard for, hvordan deres naboers lydskabende adfærd bør justeres. I en sådan ”kalibrering” udvikler nabostøj sig ofte til nabokonflikt. I vores intervention undersøger vi mulige tilgange til at håndtere sådanne konflikter ved at give beboerne byggeteknisk viden om lydisoleringen i deres ejendom samt at facilitere, at de sammen lytter til lyde fra nabolejlighederne. I forflytningen af nabostøj fra problematisk, udefrakommende adfærd til et bygningsmaterielt forhold viser vi, at mens visse beboere fortsætter deres kalibrering i henhold
til egne, indre standarder, åbner andre beboere op for at ”re-kalibrere” deres håndtering af nabostøj i henhold til bygningens lydisolerende kvaliteter som en fælles, ydre standard.

Forfatterbiografier

Adam Veng

videnskabelig assistent, Institut for Antropologi, Københavns Universitet

Sandra Lori Petersen

post doc, Institut for Antropologi, Københavns Universitet

Thea-Maria Sørensen

videnskabelig assistent, Institut for Antropologi, Københavns Universitet

Downloads

Publiceret

2021-04-29

Citation/Eksport

Veng, A., Petersen, S. L. og Sørensen, T.-M. (2021) “Kalibrering af nabostøj: Kunsten at finde en fælles standard”, Økonomi & Politik, 94(1), s. 72–82. doi: 10.7146/okonomiogpolitik.v94i1.126068.