Tyske våben og øvrige udrustning i Danmark efter 2. Verdenskrig: Ødelæggelse, plyndring eller overtagelse?

Authors

  • Peter Hertel Rasmussen Projektseniorforsker ved Institut for Militærhistorie og Krigsteori, Forsvarsakademiet

Keywords:

Tyske våben i Danmark, befrielsen 1945, Gustav Rasmussen, British Military Mission, Denmark

Abstract

Artiklen beskriver de bestræbelser, som den danske hær gjorde efter befrielsen i 1945 for at kunne anvende efterladte tyske våben i en kort periode under genopbygningen af den danske hær. Herunder inddrages virkningerne af de britiske anmodninger om, at hæren i overensstemmelse med Potsdam-erklæringens ord om demilitariseringen af Tyskland skulle ødelægge samtlige tyske våben og anden udrustning, også udrustning, som kunne anvendes civilt. Frem til 1947 destruerede den danske hær meget betydelige mængder af tyske våben og ammunition, mens eksempelvis kaserneinventar, som for en dels vedkommende havde været dansk ejendom, af briterne førtes til deres besættelseszone i Tyskland og dér anvendt i deres kaserner og baser.

Author Biography

Peter Hertel Rasmussen, Projektseniorforsker ved Institut for Militærhistorie og Krigsteori, Forsvarsakademiet

Hovedfagseksamen i historie 1975 fra Københavns Universitet med speciale i dansk udenrigspolitik 1812-13. M.A. i ”War Studies” fra King’s College, London, 1977. Ansat i Udenrigsministeriet fra 1979 til 2013. Er som led i en forskningskontrakt med Institut for Militærhistorie og Krigsteori på Forsvarsakademiet ved at udarbejde en monografi om Den danske Brigade og Det danske Kommando i Tyskland fra 1947 til 1958.

Downloads

Published

2016-03-13

How to Cite

Rasmussen, P. H. (2016). Tyske våben og øvrige udrustning i Danmark efter 2. Verdenskrig: Ødelæggelse, plyndring eller overtagelse?. Fra Krig Og Fred, 2016(1), 151–182. Retrieved from https://tidsskrift.dk/frakrigogfred/article/view/136468

Issue

Section

Artikler