Den danske hærs efterretningsvæsen og brug af spioner under den Første Slesvigske Krig
Nøgleord:
Efterretningstjeneste, 1848-1850, Danmark, TysklandResumé
De nationale revolutioner i Nordeuropa bragte dels det danske enevældige monarkis sammenbrud og krigen med de slesvig-holstenske oprørere og Det Tyske Forbund. De manglende danske krigsforberedelser opfattede også efterretningstjenesten, og artiklen beskriver den fasedelte opbygning af denne tjeneste fra marts 1948 og igennem resten af krigen, med taktisk efterretningstjeneste med rytterpatruljer over udnyttelse af rejsende over oprettelsen af en organiseret tjeneste ved felthæren med rekruttering og udnyttelse af spioner og en kontraefterretningstjeneste i hovedstaden. Det afgørende skridt blev udpegningen af den københavnske politiofficer John Leerbeck som leder af tjenesten fra foråret 1949. Han støttede både felthærens hovedkvarter og Olaf Ryes slagafgørende mobile operationer. Tjenesten blev nedlagt efter krigen og måtte genetableres for det korte felttog i 1864.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Copyright (c) 2023 Forfatterne og Fra Krig og Fred
Dette værk er under følgende licens Creative Commons Navngivelse – Ikke-kommerciel – Ingen Bearbejdede Værker (by-nc-nd).
Forfattere og udgiveren bevarer deres ophavsret og ret til første publicering, samtidigt med at værket 5 år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
Sherpa Romeo licens BLUE - www.sherpa.ac.uk/romeo/definitions.php
Tidskriftet er ikke ansvarlig for indhentelse af tilladelse fra tredjepart i forhold til brug af illustrationer mm. ved eventuel genudgivelse af materialet.