Metodologiske aspekter ved studiet af brugeradfærd. En diskussion af adfærdsforskning contra praksisforskning

Forfattere

  • Jens Gudiksen

DOI:

https://doi.org/10.7146/danbibfor.v4i2.97520

Resumé

Artiklen tager udgangspunkt i en stigende interesse i forskning i brugeradfærd i samtiden, og ser en begrundelse for denne udvikling i, at denne forskningstype passer ind i den måde forskning generelt udvikles og begrundes på i en nyliberal forskningspolitisk kontekst.

Adfærdsforskningen karakteriseres i artiklen ud fra sit videnskabsteoretiske grundlag som en beskrivende og forklarende forskningstype der, i udforskningen af de sociale fænomener og begivenheder den udforsker, kommer i et modsætningsforhold til sin forskningsgenstands grundlæggende dialektiske karakter.

Som et modspil til adfærdsforskningen redegøres der i artiklen for praksisforskning som en forskningstype, der i sit videnskabsteoretiske grundlag og sin forskningspraksis søger at indregne sociale fænomeners komplekse dialektiske karakter.

Artiklen diskuterer forskelle mellem adfærdsforskning og praksisforskning i forhold til deres forskellige metateoretiske udgangspunkter samt i forhold til de forskellige former for viden de frembringer. 

Downloads

Publiceret

2008-10-27

Citation/Eksport

Gudiksen, J. (2008). Metodologiske aspekter ved studiet af brugeradfærd. En diskussion af adfærdsforskning contra praksisforskning. Dansk Biblioteksforskning, 4(2), 57–70. https://doi.org/10.7146/danbibfor.v4i2.97520

Nummer

Sektion

Artikler