Det digitale bibliotek. Vilkår og visioner

Forfattere

  • Harald von Hjelmcrone

DOI:

https://doi.org/10.7146/danbibfor.v5i2/3.97449

Resumé

Forskningsbibliotekernes fremtid over de næste 20 år sammenlignes med udviklingen på tv-området: Til trods for et ønske om pluralitet har vi fået et stadig mere ensartet udbud af udsendelser. Dette skyldes organiseringen af markedet for fjernsynsprogrammer. En lignende organisationsform er ved at vinde indpas på markedet for biblioteksrelevante materialer. Giver bibliotekerne sig tilfreds med det, vil der ikke være behov for andet end en stor bevilling til licenser, et godt bogholderi og et edb-kontor, der kan administrere adgangsforholdene – ligesom kabelselskaberne nu gør det på radio- tv-området.
 Den retlige regulering af området, herunder især ophavsretten og persondataretten, vil gøre det vanskeligt for bibliotekerne at gå på tværs af markedet og fortsat stille et alsidigt og kvalitetspræget udbud af information til rådighed for brugerne. Skal tendenserne til ensretning modvirkes, kræver det en aktiv indsats, og den forudsætter at bibliotekernes personale har faglige kompetencer i de fag, biblioteket skal formidle, samt viden om medie- og informationsret.
 Denne artikel blev oprindelig holdt som oplæg til temadag om ”Visioner for forskningsbibliotekernes fremtid” på Danmarks Biblioteksskole den 2. april 2009.

Downloads

Publiceret

2009-10-26

Citation/Eksport

von Hjelmcrone, H. (2009). Det digitale bibliotek. Vilkår og visioner. Dansk Biblioteksforskning, 5(2/3), 51–60. https://doi.org/10.7146/danbibfor.v5i2/3.97449

Nummer

Sektion

Artikler