At finde mening i/gennem aids
Dansk aidslitteratur 1982-2023
Nøgleord:
Nyere litteraturhistorie, Skønlitteratur, Queer, Homoseksualitet, SygdomResumé
På trods af at der de seneste år har været en stigende interesse for aidskrisen i nyere dansk og international kulturproduktion, har den danske aidslitteratur endnu ikke været behandlet som samlet fænomen. Det råder nærværende artikel bod på gennem en oversigt over dansk aidslitteraturs samlende træk og tendenser. Den danske aidslitteratur kredser om de samme temaer som den internationale: dødsangst og dødsdrift, tosomhed og queer solidaritet, homoseksuel tragik og heteroseksuel optimisme, dødens nu og livets måske. Dansk aidslitteratur er ikke desto mindre interessant, fordi den også på afgørende punkter adskiller sig fra både den amerikanske og den svenske ditto. Den danske aidslitteraturs formmæssige udvikling tegner således en diametralt modsat bevægelse af den amerikanske, idet den går fra det abstrakte og eksperimenterende til det mere realistiske, mens den adskiller sig fra den svenske ved at have en langt større volumen Således demonstrerer artiklen, at Danmark har sin egen selvstændige aidslitteraturhistorie, som siden begyndelsen af 1980’erne på sin egen unikke måde har afsøgt, hvordan og på hvilke præmisser det lader sig gøre at finde mening i, med eller via aids.
Downloads
Publiceret
Nummer
Sektion
Licens
© Redaktionen, forfatterne og Syddansk Universitetsforlag
NORDICA følger danske retningslinjer for ophavsret.
Artikler og anmeldelser, der sendes til redaktionen, må ikke tidligere være publiceret og må heller ikke være sendt til et andet tidsskrift med henblik på at komme i betragtning til at blive publiceret.
Du må downloade, printe, distribuere i dit universitets Learning Management System og linke til artikler/anmeldelser.
Du må ikke genudgive artikler/anmeldelser i andre tidsskrifter eller hos andre forlag hverken gratis eller kommercielt, medmindre rettighedshaverne giver tilladelse til det.
Artikler og anmeldelser må gerne uploades i PURE eller andet institutionelt repositorium i den accepterede, fagfællebedømte version, når det er uploadet på tidsskrift.dk – dvs. 12 mdr. efter publicering i Nordica på Syddansk Universitetsforlag og gerne med en reference hertil. Du kan også linke til tidsskrift.dk.
Open Access
NORDICA tilbyder Open Access til tidsskriftets indhold på baggrund af princippet om, at gratis offentlig adgang til forskning understøtter en større global udveksling af viden.