Aktstykker vedr. Ernesto Dalgas
Nøgleord:
Ernesto Dalgas, Religion og naturvidenskab, Naturalisme, Sindssyge, MasturbationResumé
Den danske forfatter Ernesto Dalgas (1871-99) var naturalist og ateist, inspireret af den moderne positivistiske naturvidenskab. Samtidigt havde han et dybt religiøst sind. Hans forpinte bevidsthed førte ham adskillige gange ind i sindssyge. I denne artikel offentliggøres fire dokumenter til belysning af Dalgas’ sjælelige lidelser. De er blevet overladt til mig af den nu afdøde litterat Henrik Schovsbo (1938-2020), og ingen af dem har tidligere været trykt. Aktstykkerne I og II er sygejournaler fra 1893 og1898, hvor Dalgas var patient på psykiatriske hospitaler. Aktstykkerne III og IV er Dalgas’ egne refleksioner over lidelserne og deres sammenhæng med f.eks. masturbation. Dalgas begik til sidst selvmord. Det sammenstød mellem religion og naturvidenskab, der kendetegner tidsalderens åndelige liv, var for ham en pinefuld personlig erfaring.
Downloads
Publiceret
Nummer
Sektion
Licens
© Redaktionen, forfatterne og Syddansk Universitetsforlag
NORDICA følger danske retningslinjer for ophavsret.
Artikler og anmeldelser, der sendes til redaktionen, må ikke tidligere være publiceret og må heller ikke være sendt til et andet tidsskrift med henblik på at komme i betragtning til at blive publiceret.
Du må downloade, printe, distribuere i dit universitets Learning Management System og linke til artikler/anmeldelser.
Du må ikke genudgive artikler/anmeldelser i andre tidsskrifter eller hos andre forlag hverken gratis eller kommercielt, medmindre rettighedshaverne giver tilladelse til det.
Artikler og anmeldelser må gerne uploades i PURE eller andet institutionelt repositorium i den accepterede, fagfællebedømte version, når det er uploadet på tidsskrift.dk – dvs. 12 mdr. efter publicering i Nordica på Syddansk Universitetsforlag og gerne med en reference hertil. Du kan også linke til tidsskrift.dk.
Open Access
NORDICA tilbyder Open Access til tidsskriftets indhold på baggrund af princippet om, at gratis offentlig adgang til forskning understøtter en større global udveksling af viden.