Greb og begreber
Om dansk litterær romantik
Nøgleord:
Dansk litterær romantik, Tysk universalromantik, Organismetanken, Periodebegreber, Vilhelm Andersen, F.J. Billekov Jansen, Aage HenriksenResumé
I dansk litteraturhistorieskrivning har der dannet sig en tradition for at beskrive den første bølge af romantik som ”universalromantik” eller som inspireret direkte af ”den tyske universalromantik”.
I forlængelse af min efterskrift til den tekstkritiske udgave af Adam Oehlenschlägers debutsamling, Digte (udkommet 1802, men med årstallet 1803), udgivet i serien Danske Klassikere, for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Gyldendal 2019, argumenteres der her i artiklen for, at begrebet ’den tyske universalromantik’ ikke er et tysk, men et dansk begreb, dannet af Vilhelm Andersen i hans disputats fra 1896, Guldhornene (om Oehlenschlägers nu kanoniske digt ”Guldhornene” fra debuten Digte). Det godtgøres, hvordan Vilhelm Andersens hensigt var at etablere en åndelig modpol til den kulturradikale Georg Brandes’ ’moderne gennembrud’.
Artiklen retter ikke kun et kritisk lys mod Vilhelm Andersens litteraturhistoriske instrumentering af digtet ”Guldhornene”, men også mod F.J. Billeskov Jansens udbygning af begrebet om en tysk-dansk universalromantik (i hans normsættende genrehistorie Danmarks Digtekunst, 1944-58, bd. 3) og sluttelig mod Aage Henriksens og hans elevers Rudolf Steiner-inspirerede omformulering af denne universalromantik til den nu meget udbredte periodebetegnelse ”organismetanken”.
Downloads
Publiceret
Nummer
Sektion
Licens
© Redaktionen, forfatterne og Syddansk Universitetsforlag
NORDICA følger danske retningslinjer for ophavsret.
Artikler og anmeldelser, der sendes til redaktionen, må ikke tidligere være publiceret og må heller ikke være sendt til et andet tidsskrift med henblik på at komme i betragtning til at blive publiceret.
Du må downloade, printe, distribuere i dit universitets Learning Management System og linke til artikler/anmeldelser.
Du må ikke genudgive artikler/anmeldelser i andre tidsskrifter eller hos andre forlag hverken gratis eller kommercielt, medmindre rettighedshaverne giver tilladelse til det.
Artikler og anmeldelser må gerne uploades i PURE eller andet institutionelt repositorium i den accepterede, fagfællebedømte version, når det er uploadet på tidsskrift.dk – dvs. 12 mdr. efter publicering i Nordica på Syddansk Universitetsforlag og gerne med en reference hertil. Du kan også linke til tidsskrift.dk.
Open Access
NORDICA tilbyder Open Access til tidsskriftets indhold på baggrund af princippet om, at gratis offentlig adgang til forskning understøtter en større global udveksling af viden.