Den første danske roman eller den eneste danske romance?
Anna Margrethe Lassons Den beklædte Sandhed
Nøgleord:
Romance, 1700-tallet, roman, fiktion, Anna Margrethe Lasson, Den beklædte SandhedResumé
Artiklen argumenterer for, at Anna Margrethe Lassons Den beklædte Sandhed (1723), der hidtil er blevet læst som den første danske roman, i stedet bør genrebestemmes som en prosaromance. På dansk har vi ikke samme tradition for at skelne mellem romance og roman som i England, og der er ikke udkommet særlig mange danske prosaromancer på dansk. Ikke desto mindre søger artiklen at vise, at man både får et blik for det egenartede ved Lassons værk og for det særlige ved de fiktionsromaner, der udkom fra 1740’erne i Danmark, hvis man skelner mellem romancen og romanen. Jeg argumenterer for, at romancen som genre har et uklart forhold til historie og myte og dermed ikke på samme måde som romanen kan karakteriseres som en fiktionsgenre. Med dette udgangspunkt demonstrerer jeg, hvordan dette manifesterer sig i Lassons Den beklædte Sandhed – både i parateksten og i værkets sammenstilling af historiske, allegoriske og mytiske karakterer. Som et slutperspektiv inddrager jeg Peter Frederik Suhms forsøg på at skrive en romance – Den forliebte Philosophus eller Galli og Lycoris Elskov (skrevet 1749) – og grundene til, at Suhm opgav projektet. Artiklen samler sig i argumentet om, at romangenren er særegen, fordi den er fiktiv, og at Lassons Den beklædte Sandhed er det, fordi den er den eneste danske 1700-talsromance.
Downloads
Publiceret
Nummer
Sektion
Licens
© Redaktionen, forfatterne og Syddansk Universitetsforlag
NORDICA følger danske retningslinjer for ophavsret.
Artikler og anmeldelser, der sendes til redaktionen, må ikke tidligere være publiceret og må heller ikke være sendt til et andet tidsskrift med henblik på at komme i betragtning til at blive publiceret.
Du må downloade, printe, distribuere i dit universitets Learning Management System og linke til artikler/anmeldelser.
Du må ikke genudgive artikler/anmeldelser i andre tidsskrifter eller hos andre forlag hverken gratis eller kommercielt, medmindre rettighedshaverne giver tilladelse til det.
Artikler og anmeldelser må gerne uploades i PURE eller andet institutionelt repositorium i den accepterede, fagfællebedømte version, når det er uploadet på tidsskrift.dk – dvs. 12 mdr. efter publicering i Nordica på Syddansk Universitetsforlag og gerne med en reference hertil. Du kan også linke til tidsskrift.dk.
Open Access
NORDICA tilbyder Open Access til tidsskriftets indhold på baggrund af princippet om, at gratis offentlig adgang til forskning understøtter en større global udveksling af viden.