Perspektivering fra Knuth Becker til andre religionskritiske og samfundsbevidste forfattere
Nøgleord:
Knuth Becker, Hans Kirk, Otto Gelsted, Erik Aalbæk Jensen, Indre Mission, religionskritik i dansk litteratur, religiøst sprog, nihilisme, etikResumé
Knuth Becker (1891-1974) kan sammenlignes med andre realistiske og samfundsskildrende digtere, der debatterer religion – i særdeleshed Indre Mission. Det gælder f.eks. Hans Kirk (1898-1962) og Erik Aalbæk Jensen (1932-1997) i henholdsvis Fiskerne (1928) og Perleporten (1964) med fortsættelsen Kridtstregen (1976). Begge forfattere er kritiske, men har dog af forskellige grunde også delvis sympati for Missionen. Blandt de digtere, der fremsætter religionskritik, må også medregnes Otto Gelsted (1888-1968) – her katolicismen. Både Kirk og Gelsted går vejen fra radikalisme til kommunisme. Becker har derimod aldrig udtalt sig om sit politiske ståsted, men hans værk udtrykker tydeligvis solidaritet med individet, der undertrykkes af de magtfuldkomne og i egen indbildning retfærdige.
Bag Kirks Fiskerne ligger en marxistisk analyse. De fattige og arbejdsomme (og ikke så lidt fanatiske) fiskere er indremissionske, fordi streng moral og forventning til det hinsides hører sammen. Deres arbejdsomhed og sociale sammenhold burde kunne udvikles i retning af det revolutionære – ifølge Kirk.
Aalbæk Jensen er kristen og har arbejdet som præst – og i øvrigt også taget del i modstandskampen under besættelsen. Han har sans for den åndelige længsel i det religiøse sprog, men tager afstand fra fanatismen og den moralske undertrykkelse af den naturlige livslyst. Den religiøse og etiske diskussion i Perleporten og Kridtstregen koncentreres i skildringen af to unge mænd, der under besættelsen tiltrækkes af nazismens erstatningsreligion og melder sig til tjeneste på tysk side. I nederlagets stund må de erkende, at de har valgt forkert. Den ene hævder, at alle etiske værdier er underordnet magten. Sejrherren skriver historien, og hvis Tyskland havde vundet krigen, ville de to have været på den rigtige side. På denne måde relativerer han alle værdier. Den anden har en baggrund i Indre Mission, og kristendommen har nu atter fået betydning for ham. Han fastholder derfor, at det personlige ansvar er absolut. Ansvaret fastholder mennesket på, at der er en absolut forskel på godt ondt, selvom grænsen undertiden kan være svær at se.
Downloads
Publiceret
Nummer
Sektion
Licens
© Redaktionen, forfatterne og Syddansk Universitetsforlag
NORDICA følger danske retningslinjer for ophavsret.
Artikler og anmeldelser, der sendes til redaktionen, må ikke tidligere være publiceret og må heller ikke være sendt til et andet tidsskrift med henblik på at komme i betragtning til at blive publiceret.
Du må downloade, printe, distribuere i dit universitets Learning Management System og linke til artikler/anmeldelser.
Du må ikke genudgive artikler/anmeldelser i andre tidsskrifter eller hos andre forlag hverken gratis eller kommercielt, medmindre rettighedshaverne giver tilladelse til det.
Artikler og anmeldelser må gerne uploades i PURE eller andet institutionelt repositorium i den accepterede, fagfællebedømte version, når det er uploadet på tidsskrift.dk – dvs. 12 mdr. efter publicering i Nordica på Syddansk Universitetsforlag og gerne med en reference hertil. Du kan også linke til tidsskrift.dk.
Open Access
NORDICA tilbyder Open Access til tidsskriftets indhold på baggrund af princippet om, at gratis offentlig adgang til forskning understøtter en større global udveksling af viden.