Knuth Becker (1891-1974): Undertrykkelse og livslyst
Nøgleord:
Knuth Becker, Kai Gøtsche, Indre Mission, religionskritik i dansk litteratur, vitalisme, udviklingsromanResumé
Artiklen er en refererende analyse af Knuth Beckers romanserie på 9 bind (1932-56) om hans alter ego Kai Gøtsche. Kai (jf. Bibelens forstødte Kain) er et livligt barn, der rammes af forældrenes manglende forståelse og strenge moral, som er præget af den religiøse bevægelse Indre Mission. Drengen sendes på en opdragelsesanstalt, hvor børnene mishandles psykisk og fysisk. – Kai ender som voksen med at blive forfatter. Han frelses af sin egen livskraft og af mødet med en kvinde, der kan karakteriseres som en ”naturkvinde”, men som er mere nuanceret skildret end typen i ældre dansk litteratur. Værket er en udviklingsroman båret af et individualistisk-humanistisk ideal, men tillige en samtidsskildring. Becker har også skrevet bemærkelsesværdige lyriske digte, burleske og bidske. De er ikke almindeligt kendte, men inddrages her, da er interessante forstudier til romanserien.
Artiklen forholder sig til temaet religionskritik i dansk litteratur. Romanserien er her beslægtet med Henrik Pontoppidans Lykke-Per (1898-1904) og med Thøger Larsens og Johannes V. Jensens lyrik.
Downloads
Publiceret
Nummer
Sektion
Licens
© Redaktionen, forfatterne og Syddansk Universitetsforlag
NORDICA følger danske retningslinjer for ophavsret.
Artikler og anmeldelser, der sendes til redaktionen, må ikke tidligere være publiceret og må heller ikke være sendt til et andet tidsskrift med henblik på at komme i betragtning til at blive publiceret.
Du må downloade, printe, distribuere i dit universitets Learning Management System og linke til artikler/anmeldelser.
Du må ikke genudgive artikler/anmeldelser i andre tidsskrifter eller hos andre forlag hverken gratis eller kommercielt, medmindre rettighedshaverne giver tilladelse til det.
Artikler og anmeldelser må gerne uploades i PURE eller andet institutionelt repositorium i den accepterede, fagfællebedømte version, når det er uploadet på tidsskrift.dk – dvs. 12 mdr. efter publicering i Nordica på Syddansk Universitetsforlag og gerne med en reference hertil. Du kan også linke til tidsskrift.dk.
Open Access
NORDICA tilbyder Open Access til tidsskriftets indhold på baggrund af princippet om, at gratis offentlig adgang til forskning understøtter en større global udveksling af viden.