Viggo Julius von Holstein-Rathlou, dansk litteraturhistoriker med tropehjelm og fikse ideer
Nøgleord:
V.J. von Holstein-Rathlou, dansk litteraturhistorie, Thomas Kingo, grænsekonflikt Danmark-Tyskland, dansk nationalsocialismeResumé
Viggo Julius von Holstein-Rathlou, af lavadelig slægt, fik efter sin eksamen som nordisk filolog ansættelse ved Det Kongelige Bibliotek og blev inddraget i stiftelsen af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og givet ansvaret for dets udgave af Thomas Kingos skrifter, men efter et par år sat fra bestillingen. Hans 1917-disputats om Kingos verdslige digtning gav anledning til et hundeslagsmål om kvalitet og protektionisme, en udløber af den evindelige strid mellem brandesianisme og konservativ borgerlighed. Holstein-Rathlou blev varigt tilknyttet Statsbiblioteket i Aarhus og engagerede sig straks i debatten om Sønderjyllands tilhørsforhold både før afstemningen og efter genforeningen. Han agiterede for og digtede – som den poeta minora, han var – om et Danmark til Dannevirke, men drømte om en endnu sydligere grænsedragning – og bragte sig som leder af det dansk-sydslesvigske biblioteksarbejde ud i en ny konflikt. Det nationalistiske sindelag radikaliserede ham og førte ham sent i 1930’erne ind i Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti, i øvrigt med afstandtagen fra dets ”tyske” holdning til jødespørgsmålet. Hans digtning og øvrige virke fik hermed et nazistisk tilsnit. Efter Befrielsen blev han interneret og på et diskutabelt grundlag idømt en længere fængselsstraf, og i et nyt fejdeskrift afviste han samtlige dommens præmisser. Herefter blev der stille omkring Holstein-Rathlou, hvis poetiske trang blot resulterede i enkelte oversættelser af norrøn litteratur.
Downloads
Publiceret
Nummer
Sektion
Licens
© Redaktionen, forfatterne og Syddansk Universitetsforlag
NORDICA følger danske retningslinjer for ophavsret.
Artikler og anmeldelser, der sendes til redaktionen, må ikke tidligere være publiceret og må heller ikke være sendt til et andet tidsskrift med henblik på at komme i betragtning til at blive publiceret.
Du må downloade, printe, distribuere i dit universitets Learning Management System og linke til artikler/anmeldelser.
Du må ikke genudgive artikler/anmeldelser i andre tidsskrifter eller hos andre forlag hverken gratis eller kommercielt, medmindre rettighedshaverne giver tilladelse til det.
Artikler og anmeldelser må gerne uploades i PURE eller andet institutionelt repositorium i den accepterede, fagfællebedømte version, når det er uploadet på tidsskrift.dk – dvs. 12 mdr. efter publicering i Nordica på Syddansk Universitetsforlag og gerne med en reference hertil. Du kan også linke til tidsskrift.dk.
Open Access
NORDICA tilbyder Open Access til tidsskriftets indhold på baggrund af princippet om, at gratis offentlig adgang til forskning understøtter en større global udveksling af viden.