Værdiforskydninger

– Samtidskunstens omfordeling af opmærksomhed og værdi

Forfattere

  • Anne Ring Petersen

Resumé

Danmark har i modsætning til lande som Storbritannien og Canada udviklet en svag værdifortælling omkring immigration. De danske politiske diskurser giver et fejlagtigt indtryk af, at indvandrere kun medbringer kulturbundne levemåder og vaner, der skaber barrierer og ikke noget nyt. Men indvandring fostrer ny kulturel og social værdi – ikke mindst gennem kunst og kultur. Denne artikel sætter fokus på nye stemmer i og nye fællesskabsdannelser gennem kunsten. Dens formål er at kaste lys over, hvordan samtidskunstnere, der på forskellig vis har engageret sig i og skildret flygtninge- og migrationserfaringer, bidrager til at skabe en stærk alternativ værdifortælling omkring immigration. Det er således ikke kunstens egenværdi, men dens politiske potentiale som værdibærende markør, forandringsagent og kritiske moddiskurs, der står i centrum.

Forfatterbiografi

Anne Ring Petersen

Danmark har i modsætning til lande som Storbritannien og Canada udviklet en svag værdifortælling omkring immigration. De danske politiske diskurser giver et fejlagtigt indtryk af, at indvandrere kun
medbringer kulturbundne levemåder og vaner, der skaber barrierer og ikke noget nyt. Men indvandring
fostrer ny kulturel og social værdi – ikke mindst gennem kunst og kultur. Denne artikel sætter fokus på
nye stemmer i og nye fællesskabsdannelser gennem kunsten. Dens formål er at kaste lys over, hvordan
samtidskunstnere, der på forskellig vis har engageret sig i og skildret flygtninge- og migrationserfaringer,
bidrager til at skabe en stærk alternativ værdifortælling omkring immigration. Det er således ikke kunstens egenværdi, men dens politiske potentiale som værdibærende markør, forandringsagent og kritiske moddiskurs, der står i centrum.

Downloads

Publiceret

2024-10-03

Citation/Eksport

Ring Petersen, A. (2024) “Værdiforskydninger: – Samtidskunstens omfordeling af opmærksomhed og værdi”, Økonomi & Politik, 97(3), s. 145–157. Tilgængelig hos: https://tidsskrift.dk/okonomi-og-politik/article/view/150042 (Set: 6 oktober 2024).