Værdisætningen af friluftsliv i den grønne nettonationalindkomst

Forfattere

  • Jette Bredahl Jacobsen
  • Thomas Lundhede
  • Lasse Læbo Matthiesen
  • Hans Skov-Petersen

Resumé

Artiklen forklarer, hvordan værdien af friluftsliv i den danske natur indgår i udregningen af den grønne nettonationalindkomst. Værdisætningen bygger på en rejseomkostningsmetode, som tager udgangspunkt i antal naturbesøg og omkostningerne forbundet med besøget. Datagrundlaget er en undersøgelse fra 2017 om den danske befolknings friluftslivsvaner kombineret med forskellige undersøgelser af befolkningens besøg i naturen siden 1978 samt udviklingen i tilgængeligheden af rekreative
arealer. Disse data bruges til at konstruere en tidsserie over udviklingen fra 1990 til 2020. Resultaterne viser, at den årlige værdi af rekreative tjenester er på 8-12 mia. kroner og var betydeligt højere i 2020, hvor Danmark i perioder var nedlukket pga. covid-19. Værdien har været svagt stigende gennem perioden. Værdien af investering i rekreative områder har de seneste år svinget omkring ca. 5 mia. kroner.

Forfatterbiografier

Jette Bredahl Jacobsen

Professor, Institut for Fødevareog Ressourceøkonomi, Københavns Universitet

Thomas Lundhede

Lektor, Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet

Lasse Læbo Matthiesen

Post. Doc. Department of Economics, Copenhagen Business School

Hans Skov-Petersen

Professor, Institut for Geovidenskab og naturforvaltning, Københavns Universitet,

Downloads

Publiceret

2024-04-22 — Opdateret d. 2024-04-24

Versioner

Citation/Eksport

Bredahl Jacobsen, J., Lundhede, T., Læbo Matthiesen, L. og Skov-Petersen, H. (2024) “Værdisætningen af friluftsliv i den grønne nettonationalindkomst”, Økonomi & Politik, 97(1). Tilgængelig hos: https://tidsskrift.dk/okonomi-og-politik/article/view/144929 (Set: 13 november 2024).