Krig og fred: Orden og forandring i Europa

Forfattere

  • Henrik Lauritsen
  • Kristian Søby Kristensen

DOI:

https://doi.org/10.7146/okonomi-og-politik.v96i2.140236

Resumé

Ruslands invasion af Ukraine sætter spørgsmålstegn ved den europæiske sikkerhedsorden og re-introducerer krig i relationerne mellem europæiske stater. For at kortlægge, hvordan man kan forstå og fortolke den udfordring, Rusland udgør for fred og
sikkerhed i Europa, diskuterer denne artikel ordensbegrebet i international politik. Artiklen prøver med andre ord at bringe orden i debatten om orden, og identificerer fire idealtypiske ideer om orden i den akademiske litteratur om international politik. Herved fremkommer et skel mellem en konstitutionel, hegemonisk, pragmatisk og relationel orden. De fire ordensforståelser bygger på forskellige forudsætninger om international politik og giver dermed også forskellige udgangspunkter for at diskutere og forstå, hvad der er på spil i de omfattende forandringer, europæisk sikkerhed undergår i øjeblikket. Herigennem fungerer artiklens debat af ordensbegrebet som et godt udgangspunkt for de specifikke analyser af den europæiske sikkerhedsorden, der udfoldes i temasektionens efterfølgende artikler.

Forfatterbiografier

Henrik Lauritsen

Videnskabelig assistent, Center for Militære Studier, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet

Kristian Søby Kristensen

Seniorforsker, centerleder, Center for Militære Studier, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet

Downloads

Publiceret

2023-08-29

Citation/Eksport

Lauritsen , H. og Kristensen, K. S. (2023) “Krig og fred: Orden og forandring i Europa”, Økonomi & Politik, 96(2), s. 5–18. doi: 10.7146/okonomi-og-politik.v96i2.140236.