Regionalpolitik og statslige overførsler til kommunerne. Er landdistrikterne i fokus for de statslige regionalpolitikker og overførsler?

Forfattere

  • Henrik Toft Jensen
  • Viggo Plum
  • Peter Skriver

DOI:

https://doi.org/10.7146/okonomi-og-politik.v96i1.136933

Resumé

Befolkningstilvækst og -fald er i centrum for diskussionerne om den regionale udvikling. Vilkårene i landdistrikter og landkommuner har politisk opmærksomhed og bliver en del af diskussionen om sammenhængen og modstillingen mellem hovedstad og provins eller mellem by og land. Artiklen tager udgangspunkt i den strukturelle baggrund for den regionale udvikling samt i mulighederne for at påvirke de lokale strukturer. På dette grundlag gennemgås statslige initiativer og politikker, der sigter mod at påvirke erhvervs- og levevilkår i forskellige kommuner. Regionalpolitik, centraliseringstendenser og de samlede overførsler til kommuner og landdistrikter fra staten og fra EU vurderes i forhold til udviklingen i landkommuner og landdistrikter. I artiklen peges der på, at rationalet bag de statslige tilskud til kommunerne primært er at skabe mere ensartede økonomiske rammebetingelser for alle land- og bykommuners varetagelse af de kommunale opgaver, altså at fremme et lighedshensyn. Regionale- og landdistriktshensyn samt stedspolitik er kun i fokus for en lille del af de statslige tilskud.

Forfatterbiografier

Henrik Toft Jensen

Lektor, Institut for mennesker og Teknologi, RUC.

Viggo Plum

Docent Emeritus, Institut for mennesker og Teknologi, RUC.

Peter Skriver

Lektor Emeritus, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC.

Downloads

Publiceret

2023-04-12

Citation/Eksport

Toft Jensen, H., Plum, V. og Skriver, P. (2023) “Regionalpolitik og statslige overførsler til kommunerne. Er landdistrikterne i fokus for de statslige regionalpolitikker og overførsler?”, Økonomi & Politik, 96(1). doi: 10.7146/okonomi-og-politik.v96i1.136933.

Mest læste artikler af samme forfatter(e)