Udfordringer i den neo-endogene selvfølgelighed i kommuners strategiske planlægning for landsbyer

Forfattere

  • Annette Aagaard Thuesen
  • Kasper Friis Bavnbæk
  • Egon Bjørnshave Noe

DOI:

https://doi.org/10.7146/okonomi-og-politik.v96i1.136932

Resumé

Megen landdistriktsforskning og -politik er baseret på en forventning om en neo-endogen selvfølgelighed, som handler om, at en stor del af ansvaret for landsbyudviklingen lægges over på landsbyaktørerne selv. Denne artikel undersøger mønstre i lokalsamfunds sociale kapital, der kan vise, hvordan lokalsamfundene står rustet til at agere udviklingsaktør. Artiklen analyserer kvantitative data fra en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse hos borgerforeninger, lokalråd og lignende lokalsamfundsforeninger. I alt har 1.468 foreninger modtaget spørgeskemaet, og besvarelsesprocenten er 58. Kommunerne har for nylig fået et mere fastlagt ”landsbyansvar” i takt med at kommuneplanlægningen siden 2019 har skullet understøtte en udvikling af levedygtige landsbyer, fremme en differentieret og målrettet udvikling af landsbyer samt angive overordnede målsætninger og virkemidler for udviklingen af landsbyer. Artiklen diskuterer, i lyset af den strategiske planlægning for levedygtige landsbyer, udfordringerne ved den neo-endogene selvfølgeligheds ”læggen ansvar” over på lokalsamfundene.

Forfatterbiografier

Annette Aagaard Thuesen

Lektor, Center for Landdistriktsforskning, Institut for Sociologi, Miljø og Erhvervsøkonomi, Syddansk Universitet, Esbjerg.

Kasper Friis Bavnbæk

Ph.d.-studerende, Center for Landdistriktsforskning, Institut for Sociologi, Miljø og Erhvervsøkonomi, Syddansk Universitet, Esbjerg.

Egon Bjørnshave Noe

Professor, Center for Landdistriktsforskning, Institut for Sociologi, Miljø og Erhvervsøkonomi, Syddansk Universitet, Esbjerg.

Downloads

Publiceret

2023-04-12

Citation/Eksport

Aagaard Thuesen, A., Friis Bavnbæk, K. og Bjørnshave Noe, E. (2023) “Udfordringer i den neo-endogene selvfølgelighed i kommuners strategiske planlægning for landsbyer”, Økonomi & Politik, 96(1). doi: 10.7146/okonomi-og-politik.v96i1.136932.

Mest læste artikler af samme forfatter(e)