Kulturelle dominansformers betydning for magt i det danske samfund

Forfattere

  • Annick Prieur
  • Jakob Skjøtt-Larsen

DOI:

https://doi.org/10.7146/okonomi-og-politik.v95i3-4.135556

Resumé

Studier af magt og magtudøvelse har i den tidligere magtudredning overvejende været udført i en politologisk tradition og med vægt på politisk og økonomisk magt. At også kulturelt betingede menings- og betydningssystemer har betydning, som for eksempel sprog, religion, uddannelse og livsstile, er dog også en veletableret erkendelse. Fagligt hører dette under sociologiens domæne, og i nyere sociologi har Pierre Bourdieus analyse af den kulturelle kapitals samspil og modspil med den økonomiske kapital en central position. I denne artikel vil vi argumentere for betydningen af kultur ved hjælp af en række nedslag, primært i en dansk kontekst. Vi vil hente eksempler fra nyere forskning, der kan give indsigt i den kulturelle kapitals betydning som kilde til magt i det danske samfund, og i forlængelse af dette pege på nye væsentlige spørgsmål, som en kommende dansk magtudredning bør afdække. Vi vil se på forskellige
aspekter af kulturel kapital, navnlig uddannelseskapital, klassisk dannelse, værdipolitiske orienteringer og informationskapital.

Forfatterbiografier

Annick Prieur

Professor ved Institut for sociologi og socialt arbejde, Aalborg Universitet

Jakob Skjøtt-Larsen

Lektor ved Institut for sociologi og socialt arbejde, Aalborg Universitet

Downloads

Publiceret

2023-01-10

Citation/Eksport

Prieur, A. og Skjøtt-Larsen, J. (2023) “Kulturelle dominansformers betydning for magt i det danske samfund”, Økonomi & Politik, 95(3-4), s. 101–111. doi: 10.7146/okonomi-og-politik.v95i3-4.135556.