Magt og den danske aftalemodel

Forfattere

  • Laust Høgedahl
  • Christian Lyhne Ibsen

DOI:

https://doi.org/10.7146/okonomi-og-politik.v95i3-4.135547

Resumé

Arbejdsmarkedet er en helt central arena for magt og magtudøvelse, hvor lønmodtagere og virksomhederne kæmper om den værdi, der skabes. I Danmark findes imidlertid en række aftaler, normer og institutioner – populært kaldet ”Den danske model” – der sætter afgørende rammer for magtanvendelse på arbejdsmarkedet. I denne artikel fokuserer vi på, hvordan magt anvendes og udøves på det danske arbejdsmarked med et fokus på forskelle mellem den offentlige og den private sektor. Motivationen for denne sammenligning stammer især fra udviklingen i konfliktniveauet (målt på tabte arbejdsdage), hvor den offentlige sektor de sidste to årtier tegner sig for hovedparten af konflikter på arbejdsmarkedet. Den offentlig sektor er særlig (teoretisk) interessant i et magtperspektiv, da sektoren netop er politisk styret, modsat den private sektor, hvor det er markedskræfterne, der sætter den afgørende rammebetingelse.

Forfatterbiografier

Laust Høgedahl

Lektor, Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA), Institut for Politik & Samfund, Aalborg Universitet

Christian Lyhne Ibsen

Lektor, Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), Sociologisk Institut, Københavns Universitet

Downloads

Publiceret

2023-01-10

Citation/Eksport

Høgedahl, L. og Ibsen, C. L. (2023) “Magt og den danske aftalemodel”, Økonomi & Politik, 95(3-4), s. 39–52. doi: 10.7146/okonomi-og-politik.v95i3-4.135547.