Færøernes internationale politik

Forfattere

  • Rasmus Gjedssø Bertelsen
  • Jens Christian Svabo Justinussen

DOI:

https://doi.org/10.7146/okonomi-og-politik.v93i4.123457

Nøgleord:

Færøerne, økonomi, politik, international

Resumé

Færøerne har repræsentationer i Reykjavik, København, London, Moskva, Bruxelles og Beijing, og har associeret medlemskab i flere internationale organisationer. Færøernes selvstændige ageren på den internationale arena har i de senere år flere gange fanget mediernes søgelys og rejst flere kontroversielle spørgsmål. Senest med Huawei-sagen, hvor Kinas ambassadør i København blev beskyldt for på et besøg i Tórshavn at have presset Landsstyret til at indgå aftale med Huawei om Færøernes fremtidige G5-net og sat det som en betingelse for en mulig handelsaftale med Kina. Nogle år tidligere havde Færøernes fiskerieksport til Rusland og makrelstriden med EU medført hævede øjenbryn i København og aktualiseret spørgsmålet om Færøernes særstilling i Riget. Denne artikel giver et overblik over færøsk udenrigspolitik og går bagom de aktuelle sager (Huawei, Rusland, makrelstrid og EU-boykot) og forsøger at sætte Færøernes internationale politik i en historisk og geostrategisk ramme.

Forfatterbiografier

Rasmus Gjedssø Bertelsen

professor, UiT Norges arktiske universitet

Jens Christian Svabo Justinussen

Færøerne har repræsentationer i Reykjavik, København, London, Moskva, Bruxelles og Beijing, og har associeret medlemskab i flere internationale organisationer. Færøernes selvstændige ageren på den internationale arena har i de senere år flere gange fanget mediernes søgelys og rejst flere kontroversielle spørgsmål. Senest med Huawei-sagen, hvor Kinas ambassadør i København blev beskyldt for på et besøg i Tórshavn at have presset Landsstyret til at indgå aftale med Huawei om Færøernes fremtidige G5-net og sat det som en betingelse for en mulig handelsaftale med Kina. Nogle år tidligere havde Færøernes fiskerieksport til Rusland og makrelstriden med EU medført hævede øjenbryn i København og aktualiseret spørgsmålet om Færøernes særstilling i Riget. Denne artikel giver et overblik over færøsk udenrigspolitik og går bagom de aktuelle sager (Huawei, Rusland, makrelstrid og EU-boykot) og forsøger at sætte Færøernes internationale politik i en historisk og geostrategisk ramme.

Downloads

Publiceret

2020-12-15

Citation/Eksport

Bertelsen, R. G. og Justinussen, J. C. S. (2020) “Færøernes internationale politik”, Økonomi & Politik, 93(4), s. 37–48. doi: 10.7146/okonomi-og-politik.v93i4.123457.

Mest læste artikler af samme forfatter(e)