Temaredaktørens introduktion: Færøerne i en brydningstid

Forfattere

  • Lau Øfjord Blaxkjær

DOI:

https://doi.org/10.7146/okonomi-og-politik.v93i4.123404

Nøgleord:

Færøerne, økonomi, politik

Resumé

Kan du tælle til ti på færøsk?
Der er mindst tre gode grunde til at læse dette temanummer ud over hver enkelt af de syv temaartikler. For det første mangler vi i alvorlig grad i Danmark en opdateret samfundsvidenskabelig viden om Færøerne. Vi har i Danmark længe haft en lidt doven tilgang til Rigsfællesskabet fra folkeskole til universiteterne og på Christiansborg. Og hvor mange danskere har egentlig lært at tælle til ti på færøsk? Sjúrður Skaale, færøsk medlem af Folketinget for Javnaðarflokkurin, har tidligere kritiseret folkeskolens undervisningsmateriale om Færøerne, fordi det er 20-30 år gammelt. Derudover, som han skriver i forordet til dette temanummer, kan Rigsfællesskabet og Færøerne nu betegnes som højpolitik, hvorfor det er særligt vigtigt i et dansk internationalt politisk perspektiv at have et godt vidensgrundlag om Færøerne.
Den anden grund til at læse videre er, at det styrker dialogen mellem danskere og færinger, hvis man kan basere den på tidssvarende viden og undgå fordomme og forældet fakta. Færøerne har rykket sig rigtig langt siden den store krise i 1990’erne. Færøerne er meget mere end bankkrise, grindehvaler, får og fisk. For det tredje består dette temanummer både af introducerende og generelle artikler om færøsk politik, økonomi og international politik samt artikler om en række specifikke emner. Tilsammen underbygger disse syv artikler, at Færøerne befinder sig i en omfattende brydningstid. I det følgende vil jeg først give en kort præsentation af Færøerne og dernæst de enkelte artikler og deres fælles historie om Færøerne i en brydningstid. Afslutningsvist vil jeg introducere nogle af de emner, som ikke fandt vej til dette temanummer, men som fortjener at blive nævnt med et håb om, at de snart tilføjes forskningen om Færøerne og formidlingen heraf.

Forfatterbiografi

Lau Øfjord Blaxkjær

ph.d., adjungeret forsker ved Færøernes Universitet

Downloads

Publiceret

2020-12-14

Citation/Eksport

Blaxkjær, L. Øfjord (2020) “Temaredaktørens introduktion: Færøerne i en brydningstid”, Økonomi & Politik, 93(4), s. 7–10. doi: 10.7146/okonomi-og-politik.v93i4.123404.