Fra fronten til fængslet. En kvantitativ analyse af retsopgørets domme over danskere i tysk krigstjeneste 1939-45

Forfattere

  • Martin Villemos Klüwer

Nøgleord:

Retsopgøret, Waffen SS, Hjemmetyskere, Frikorps Danmark, Værnemagten, KZ-lejre.

Resumé

Artiklen undersøger forbindelsen mellem de domme, som de danske frivillige til de tyske væbnede styrker under 2. Verdenskrig fik, og et antal udvalgte parametre for deres tjeneste og baggrund. Formålet er at uddrage, hvilke forhold, der påvirkede dommene. Var det, som nogle historikere har vurderet, folkestemningen på domstidspunktet, der bestemte dommens hårdhed, eller var andre forhold relevante? Artiklen bygger på en kvantitativ analyse af 700 af de anslået 3.000 domme over danskere i tysk militærtjeneste.

Forfatterbiografi

Martin Villemos Klüwer

Cand.mag. i politisk historie fra Syddansk Universitet 2014. Har siden januar 2015 været ansat ved Hærens Efterretningscenter som sergent. Forskningsinteresser omfatter nyere vestlig konflikthistorie, sikkerhedspolitik under Den Kolde Krig og landmilitær udvikling siden 1918.

Downloads

Publiceret

2015-02-27

Citation/Eksport

Klüwer, M. V. (2015). Fra fronten til fængslet. En kvantitativ analyse af retsopgørets domme over danskere i tysk krigstjeneste 1939-45. Fra Krig Og Fred, (1), 168–216. Hentet fra https://tidsskrift.dk/frakrigogfred/article/view/27003

Nummer

Sektion

Artikler