“Hit First, Hit Hard and Keep on Hitting”. Ildledelse i den britiske og tyske flåde under Første Verdenskrig

Forfattere

  • Søren Düwel

Nøgleord:

Ildledelse, Skibsartilleri, Den Tyske Højsøflåde, Royal Navy, 1. Verdenskrig, Jyllandsslaget, Søkrig, Slagskib

Resumé

Artiklen giver den første tilgængelige beskrivelse af den tyske flådes ildledelsessystem under Første Verdenskrig. Den analyserer og vurderer den britiske og tyske flådes ildledelseserfaringer med fokus på Jyllandsslaget. Konklusionen er, at den altovervejende beskrivelse i engelsproget litteratur af det britiske ildledelsessystem som værende overlegent er uden grundlag og derfor misvisende. Det tyske ildledelsessystem besad - hovedsagelig på grund af væsentlig højere grad af systemintegration - en overlegen operationel kapacitet under de meget vanskelige sigtbarhedsforhold i Nordsøen.

Forfatterbiografi

Søren Düwel

Cand.mag. i historie og idræt 2014 fra Århus universitet på et speciale omhandlende en komparativ analyse af den britiske og tyske flådes ildledelsessystemer under 1. Verdenskrig. Nu adjunkt ved A.P. Møllerskolen i Slesvig. Har tidligere udgivet “Skruelinjeskibet Skjold: historien om Danmarks eneste skruelinjeskib” i Marinehistorisk Tidsskrift (Nr.1 2012). Tidligere ansat ved Forsvaret og Fregatten Jylland.

Downloads

Publiceret

2015-02-27

Citation/Eksport

Düwel, S. (2015). “Hit First, Hit Hard and Keep on Hitting”. Ildledelse i den britiske og tyske flåde under Første Verdenskrig. Fra Krig Og Fred, (1), 52–118. Hentet fra https://tidsskrift.dk/frakrigogfred/article/view/27001

Nummer

Sektion

Artikler