Musketéreden: NATO’s reaktion på terrorangrebene på USA 11. september 2001

Forfattere

  • Ib Faurby

Nøgleord:

NATO, Artikel 5, USA, 9/11, Danmark, Afghanistan

Resumé

Den 12. september 2001, dagen efter terrorangrebene på USA, besluttede NATOs øverste myndighed, Det Nordatlantiske Råd, at aktivere Washingtontraktatens Artikel 5 om gensidig bistand i tilfælde af et angreb, hvis USA kunne dokumentere, at angrebet var kommet udefra. Den amerikanske dokumentation blev accepteret og aktiveringen af Artikel 5 blev meddelt af NATOs generalsekretær den 2. oktober 2001. Beslutningen var en solidaritetstilkendegivelse over for USA, men fik kun begrænser militær betydning, da USA ønskede selv at lede opgøret med al-Qaeda og Talebanstyret i Afghanistan. På baggrund af debatten mellem alliancens medlemslande om kravet til og implikationer af bistandsforpligtelsen rejses spørgsmålet om de fremtidige muligheder for at aktivere Artikel 5.

Forfatterbiografi

Ib Faurby

Cand.scient.pol., Aarhus Universitet 1969. Chefkonsulent ved Forsvarsakademiet og leder af Forsvarschefens Sikkerhedspolitiske Kursus 1997-2007. Tidligere lektor i international politik ved Aarhus Universitet, sekretariatschef for Det Sikkerheds- og Nedrustningspolitiske Udvalg og udenrigspolitisk lederskribent ved dagbladet Politiken. Kaldet medlem af Kgl. Krigsvetenskabsakademien (Stockholm) og tidligere medlem af bestyrelsen for International Institute for Strategic Studies (London). Har bl.a. skrevet Det politiske spil om Kaukasus (2006).

Downloads

Publiceret

2015-02-27

Citation/Eksport

Faurby, I. (2015). Musketéreden: NATO’s reaktion på terrorangrebene på USA 11. september 2001. Fra Krig Og Fred, (1), 11–51. Hentet fra https://tidsskrift.dk/frakrigogfred/article/view/27000

Nummer

Sektion

Artikler