Skyggerne på væggen: Et forsøg på delvis rekonstruktion af efterretningstjenesten i og fra Sønderjylland fra 1920 til ca. 1950

Forfattere

  • Ole Grøn
  • Michael H. Clemmesen

Nøgleord:

Sønderjylland, Efterretningstjeneste, Socialdemokratiet, 1. Verdenskrig, 2. Verdenskrig. Besættelsen, Den Kolde Krig.

Resumé

Artiklen søger at rekonstruere historien om dansk efterretningsvirksomhed i mellemkrigstiden igennem Besættelsestiden og ved starten af Den Kolde Krig.  Dette vanskeliggøres af ødelæggelsen af alle Hærens planlægningsarkivalier rettet mod Tyskland den 9. april 1940. Derfor er forfatterne henvist til dels at forudsætte, at den efterretningsvirksomhed fortsatte, som blev skabt før 1. Verdenskrig, dels udnytte Ole Grøns igangværende rekonstruktion af hans farfars og fars rolle i efterretningstjeneste i og fra Sønderjylland i perioden. Artiklen sandsynliggør den socialdemokratiske ledelses afgørende, men diskrete, rolle i hele perioden.

Forfatterbiografier

Ole Grøn

Arkæolog, ph.d. med specialer i ældre stenalder, undervandsarkæologi og etnoarkæologi, samt i benyttelse af fjernmåling (marin seismik og spektrale teknikker) til lokalisering af arkæologiske lokaliteter. Har som leder af Langelands Museum haft ansvaret for Langelandsfortet og udvikling af ny udstilling om den kolde krig på dette sted. Har i forbindelse med etno-arkæologisk arbejde hos de evenkiske jæger-samlere i Sibirien omfattende erhvervet erfaring med interviewundersøgelser.

Michael H. Clemmesen

Pensioneret brigadegeneral med hovedfagseksamen i historie fra Københavns Universitet. Nu seniorforsker ved Forsvarsakademiets Center for Militærhistorie og præsident for Dansk Militærhistorisk Kommission. Nuværende forsknings- og publikationsfokus er dansk og nordeuropæisk strategihistorie fra 1870 til 1940. Seneste større udgivelse var Det lille land før den store krig. De danske farvande, stormagtsstrategier, efterretninger og forsvarsforberedelser omkring kriserne 1911-13 (2012).

Downloads

Publiceret

2014-02-24

Citation/Eksport

Grøn, O., & Clemmesen, M. H. (2014). Skyggerne på væggen: Et forsøg på delvis rekonstruktion af efterretningstjenesten i og fra Sønderjylland fra 1920 til ca. 1950. Fra Krig Og Fred, (1), 86–180. Hentet fra https://tidsskrift.dk/frakrigogfred/article/view/26998

Nummer

Sektion

Artikler