Flådens udlandsmobilisering: Rekruttering af skandinaviske søfolk i Amsterdam under Skånske Krig

Forfattere

  • Asger Nørlund Christensen

Nøgleord:

Professionelle søfolk, Internationalt arbejdsmarked, Arbejdsmigration, Strategisk ressource, Orlogsflåden, søfolk

Resumé

Ved hjælp af hidtil upublicerede lønningslister fra Skånske Krig dokumenteres den danske flådes omfattende rekruttering af professionelle skandinaviske søfolk i Amsterdam med henblik på krigen. Eksistensen af denne erhvervsgruppe og dens bagland peger på, at skandinaviske søfolk var en del af et internationalt arbejdsmarked, og at de udgjorde en vigtig brik i den danske konges strategi for at opnå herredømmet i Østersøen.

Forfatterbiografi

Asger Nørlund Christensen

Hovedfagseksamen (master) i historie i 2013 fra Aarhus Universitet. Hovedinteresse er maritim kulturhistorie med fokus på skandinaviske sømænd i det 17. århundrede, herunder disses uddannelse, håndværk og værktøj, vaner, klæder, sprog – samt deres skibe. Han har en baggrund som sømand på store sejlskibe og træskibsbygger og har tidligere publiceret om disse emner.

Downloads

Publiceret

2014-02-24

Citation/Eksport

Christensen, A. N. (2014). Flådens udlandsmobilisering: Rekruttering af skandinaviske søfolk i Amsterdam under Skånske Krig. Fra Krig Og Fred, (1), 11–59. Hentet fra https://tidsskrift.dk/frakrigogfred/article/view/26996

Nummer

Sektion

Artikler