Om Nils Arnberger, den svenske marineattaché, der i 1928‐29 var tysk agent mod Danmark

Forfattere

  • Michael Hesselholt Clemmesen

Nøgleord:

Sverige, Tyskland, Danmark, Folkeforbundet, 1. Verdenskrig, 1920’erne, Weimarrepublikken, Frankrig

Resumé

Forfatteren beskriver, hvorledes det var en fjendtlig udnyttelse af disse tætte og åbne forbindelser mellem de danske og svenske flåder, som den svenske kommandørkaptajn Nils Arnberger udnyttede på den tyske Rigsflådes vegne mod Danmark. Det skete, efter han i efteråret 1927 på kontreadmiral Lybecks initiativ var blevet placeret som svensk marineattaché i Berlin med sideakkreditering i bl.a. København. Netop da var den tyske marineledelse nået til den konklusion, at værnets fremtidige militære og politisk synlige rolle afhang af, at man fik bygget, hvad der senere blev betegnet som et ”lommeslagsskib”. Mulighederne for at overbevise den tyske hær med rigsværnsministeren og derigennem tilstrækkeligt mange politikere om, at byggeriet var nødvendigt, var afhængige af, om skibet ville have en indlysende central rolle under en krig med kombinationen Polen og Frankrig. Da marinen i samme periode var svækket politisk af en korruptionsskandale, var det afgørende, at der kunne præsenteres en fortælling om, at netop bygningen af dette skib ville kunne blive afgørende for Tysklands muligheder i en sådan krig. Denne leverede Arnberger fra vinteren 1928 og et år frem.

Forfatterbiografi

Michael Hesselholt Clemmesen

Pensioneret brigadegeneral med kandidatgrad i historie fra Københavns Universitet. Nu seniorforsker (emeritus) ved Forsvarsakademiets Institut for Militærhistorie, Kulturforståelse og Krigsteori, samt præsident for Dansk Militærhistorisk Kommission. Forskningsfokus er fortsat dansk og nordeuropæisk strategihistorie fra 1870 til 1940. Seneste større udgivelse er sidste del af trilogien om dansk forsvarspolitik fra 1890 til 1940: Sønderjyllands forsvar og Lembourns spionage. Om skiftet i 1928-29 tilbage til Tyskerkursen fra småflirt med fransk alliance (Odense 2019).

Downloads

Publiceret

2020-04-01

Citation/Eksport

Clemmesen, M. H. (2020). Om Nils Arnberger, den svenske marineattaché, der i 1928‐29 var tysk agent mod Danmark. Fra Krig Og Fred, 2020(1), 91–139. Hentet fra https://tidsskrift.dk/frakrigogfred/article/view/136494

Nummer

Sektion

Artikler