Forsvaret af Amager 1914-1918. Københavns Befæstnings glemte front på Amager

Forfattere

  • Christian Aagaard Museum Amager

Nøgleord:

Amager, 1. Verdenskrig, Københavns Befæstning, Sydfronten

Resumé

Da Københavns nye befæstning blev bygget i 1880-1890erne, blev de planlagte værker midt på Amager, dvs. forsvarsværkernes ”Sydfront”, ikke anlagt på grund af lav prioritering og manglende penge. Derfor måtte man dels bevare Christianshavns Vold som en del af befæstningen i syd, dels planlægge anlæggelsen af en feltbefæstet stilling på tværs af øen i den linje, hvor de to permanente værker skulle have ligget. Muligheden for at lægge forsvaret på øens sydkyst blev afvist med det argument, at et forsvar her ville kræve flere tropper, end Hæren kunne afse til Sydfronten. Med udgangspunkt i 1909-forsvarslovene begyndte man dog allerede før krigen at anlægge kystforter på Sydamager. De skulle fremrykke Københavns forsvar mod søsiden, og den feltbefæstede stilling på tværs af øen, der blev anlagt af Sikringsstyrken fra august 1914 blev da også rykket frem til Dragør i øst. Artiklen beskriver, hvordan udviklingen i trusselsopfattelsen og den fortsatte udvikling af kystforsvarsværkerne på sydkysten af Amager kom til at betyde, at forsvarets hovedindsats på øen på trods af de fortsat begrænsede rådige styrker endte med at blive placeret her.

Forfatterbiografi

Christian Aagaard, Museum Amager

Cand.mag. i historie 2012 fra Københavns Universitet, der blev afsluttet med specialet “Forledt til fronten” om den nazistiske rekrutteringspropaganda i Danmark under Anden Verdenskrig. Har siden 2012 arbejdet som museumsinspektør på Museum Amager, hvor de danske jøders flugt til Sverige i 1943 og Københavns Befæstnings Sydfront 1914-1918 har været de primære forsknings- og  formidlingsmæssige omdrejningspunkter.

Downloads

Publiceret

2019-04-01

Citation/Eksport

Aagaard, C. (2019). Forsvaret af Amager 1914-1918. Københavns Befæstnings glemte front på Amager. Fra Krig Og Fred, 2019(1), 96–144. Hentet fra https://tidsskrift.dk/frakrigogfred/article/view/136486

Nummer

Sektion

Artikler