Magt, mekanismer og materialitet. Den danske hærs uniformer under enevælden

Forfattere

Nøgleord:

Danmark, hæren, enevælden, uniformer, funktionalitet

Resumé

Ny forskning har givet os et tilstrækkeligt grundlag til at følge, hvordan hærens uniformer udviklede sig under den danske Enevælde, dvs. fra 1660 til 1849. Hermed er skabt et grundlag for at analysere denne udvikling i sociologisk og kulturhistorisk sammenhæng. Artiklen indledes med at fokusere på uniformens funktion, herunder ikke mindst evnen til at skelne mellem ven og fjende på kamppladsen. Derudover beskrives den stigende standardisering, som i første omfang regulerer mandskabets uniformering, men som senere omfatter officerer og til sidst også generalerne. Derefter følges gruppens og individets påvirkning af uniformeringen ud fra forskellige motiver. Så følges den udenlandske og civile modes påvirkning af den danske hærs uniformer. Til slut beskrives udviklingen i anvendelse af nationale symboler på uniformerne.

Forfatterbiografi

Karsten Skjold Petersen, Krigsmuseet (Nationalmuseet)

Ph.d. i historie fra Københavns Universitet, 2000. Museumsinspektør og seniorforsker på det tidligere Tøjhusmuseet, som siden 2014 har været en del af Nationalmuseet. Beskæftiger sig med militær- og krigshistorie, herunder den materielle kulturarv. Har senest fået udgivet “Det ulykkelige slag. Helsingborg 1710” på Gads Forlag i 2017.

Downloads

Publiceret

2019-04-01

Citation/Eksport

Petersen, K. S. (2019). Magt, mekanismer og materialitet. Den danske hærs uniformer under enevælden. Fra Krig Og Fred, 2019(1), 29–56. Hentet fra https://tidsskrift.dk/frakrigogfred/article/view/136484

Nummer

Sektion

Artikler