Den danske hærs rolle i opretholdelsen af indre sikkerhed og samarbejdet med politi og hjemmeværn ca. 1950

Forfattere

  • Peter Hertel Rasmussen

Nøgleord:

Efterkrigstiden, gendarmerirolle, kommunister, kup, totalforsvar, militær hjælp

Resumé

Artiklens beskriver den rolle, som den danske hær under sin genopbygning efter 2. Verdenskrig måtte overveje at spille under imødegåelsen af et kommunistisk kupforsøg. Det var en rolle, som dels vanskeliggjorde den i forvejen svages styrkes muligheder for at kunne forsvare lande mod invasion, dels brød med princippet om, at den danske hær ikke skulle anvendes mod landets egne borgere. Kuprisikoen blev understreget af begivenhederne I Tjekkoslovakiet I februar 1948. Situationen blev lettet noget i 1949 med etableringen af det statslige hjemmeværn. Det havde ikke alene til hovedopgave at bevogte og forsvare nøgleinstallationer i hele landet. Med etableringen af Hjemmeværnets særlige politikompagnier under kommando af politifolk blev Politiet aflastet for mindre krævende opgaver, så man havde flere ressourcer til sine mere krævende opgaver. Kun ved omfattende borgerlige uroligheder kunne støtte fra Hæren fortsat blive relevant.

Forfatterbiografi

Peter Hertel Rasmussen

Hovedfagseksamen i historie 1975 fra Københavns Universitet med speciale i dansk udenrigspolitik 1812-1813. M.A. i ”War Studies” fra King´s College, London, 1977. Ansat i Udenrigsministeriet fra 1979 til 2013. Er som led i en forskningskontrakt med Institut for Militærhistorie og Krigsteori på Forsvarsakademiet ved at udarbejde en monografi om Den danske Brigade og Det danske Kommando i Tyskland fra 1947 til 1958.

Downloads

Publiceret

2018-04-01

Citation/Eksport

Rasmussen, P. H. (2018). Den danske hærs rolle i opretholdelsen af indre sikkerhed og samarbejdet med politi og hjemmeværn ca. 1950. Fra Krig Og Fred, 2018(1), 138–152. Hentet fra https://tidsskrift.dk/frakrigogfred/article/view/136478

Nummer

Sektion

Artikler