Krigen som aldrig brød ud. Den militære konfrontation mellem Nazityskland og Tjekkoslovakiet under Sudeterkrisen i september 1938.

Forfattere

Nøgleord:

Nazityskland, Tjekkoslovakiet, Münchenaftalen, Sudeterkrisen, Fall Grün

Resumé

Sudeterlandskrisen i efteråret 1938 mellem Nazityskland og Tjekkoslovakiet bragte Europa meget tæt på randen af en ny storkrig, hvor også Storbritannien, Frankrig og Sovjetunionen kunne blive inddraget. Krisen blev dog afværget i sidste øjeblik, og  historiografien har derfor fokuseret på krisens diplomatiske aspekter. Denne artikel har til formål at analysere Nazitysklands og Tjekkoslovakiets militære potentiale i den da mulige krig. Det sker i en både kvalitativ og kvantitativ sammenligning og med inddragelse af landenes strategiske og alliancepolitiske forudsætninger samt deres respektive forsvars- og angrebsplaner. Artiklen diskuterer de to sides muligheder i en hypotetisk krig, samt behandler svaghederne i den tjekkiske historiografi og forskningstradition på området.

Forfatterbiografi

Martin Haugland

Cand.mag. i historie fra Københavns Universitet 2016 med speciale omhandlende artiklens emne. Bidrog som praktikant ved Forsvarsakademiets daværende Center for Militærhistorie i forårssemesteret 2014 med forskning til bogen Waffen-SS. Europas nazistiske soldater af Claus Bundgård Christensen, Niels Bo Poulsen og Peter Scharff Smith (2015). Forskningsfokus på central- og østeuropæisk forsvars- og sikkerhedspolitik i mellemkrigstidens sidste år, Polen og Den Finske Vinterkrig samt tjekkisk historie generelt.

Downloads

Publiceret

2017-04-01

Citation/Eksport

Haugland, M. (2017). Krigen som aldrig brød ud. Den militære konfrontation mellem Nazityskland og Tjekkoslovakiet under Sudeterkrisen i september 1938. Fra Krig Og Fred, 2017(1), 142–206. Hentet fra https://tidsskrift.dk/frakrigogfred/article/view/136473

Nummer

Sektion

Artikler