Frit Vendsyssel
PDF

Citation/Eksport

Pedersen, T. B. (2024) “Frit Vendsyssel: Fri for Københavneri”, Den Korte Historie, 1(1), s. 18–27. Tilgængelig hos: https://tidsskrift.dk/denkortehistorie/article/view/143199 (Set: 22 maj 2024).

Resumé

I 1974 stiftede fire unge vendelboer foreningen Frit Vendsyssel. De ville løsrive landsdelen fra resten af landet. Det var naturligvis en spøg, men baggrunden for protesten var alvorlig nok – med de udfordringer, som i dag kendetegner ”udkantsdanmark”. Løsrivelsesbevægelsen Frit Vendsyssel gav, med et nordjysk glimt i øjet, anledning til at påpege de udfordringer, som Vendsyssel stod overfor, og på samme tid fremhæve de identitetsmarkører og positive ting, som var særlige ved vendelboerne og Vendsyssel. Ideerne blev naturligvis præsenteret på den særlige underlegne nordjyske måde at udtrykke sig på med sarkasme, humor og et afdæmpet sindelag.

PDF

Nordjyske Museer og forfatteren har den fulde rettighed over artiklen.

Det er tilladt at linke til og downloade artiklen. Citering fra artiklen skal krediteres med forfatterens navn og kildeangivelse.

Tilladelse til brug af fotos skal hentes ved Nordjyske Museer og tilladelse til kopiering af indhold fra Den Korte Historie må kun finde sted med henvisning til Nordjyske Museer.