Resumé
Nordjyske Museers arkæologiske udgravning af en landsby fra middelalderen, ved Brovst i Nordjylland i 2020, bød på en stor mængde bevarede knogler af husdyr. Hvert dyreskelet fortæller sin egen historie, og som helhed kaster de et lys over livet på landet i middelalderen, som er væsentligt mindre velkendt end livet i byerne. Dyreknoglerne er en kilde til viden om datidens landbrugsproduktion, spisevaner og ømhed, eller mangel på samme, overfor husdyrene. Eksempelvis havde en hund fået en egentlig begravelse, hvor den var lagt forsigtigt ned i graven og fået en lille gave med sig til de evige jagtmarker. Mere brutalt var dødsstunden for en drægtig hoppe, som endte sine dage nedkulet i et hul. Slagtespor på knoglerne viser dertil, at hesten heller ikke nødvendigvis var fredet for at ende på middagsbordet, selvom der i kristendommen var forbud mod den hedenske skik at spise hestekød.
Nordjyske Museer og forfatteren har den fulde rettighed over artiklen.
Det er tilladt at linke til og downloade artiklen. Citering fra artiklen skal krediteres med forfatterens navn og kildeangivelse.
Tilladelse til brug af fotos skal hentes ved Nordjyske Museer og tilladelse til kopiering af indhold fra Den Korte Historie må kun finde sted med henvisning til Nordjyske Museer.