Kartoffeltyskerne - vellykket indvandring eller national konflikt?

Forfattere

  • Niels Kayser Nielsen

Resumé

Forfatteren var lektor i historie ved Århus Universitet. Han og andre havde i 2001  for længst fået aflivet den smukke myte om, at kartoffeltyskerne kom til den jyske hede, som de opdyrkede og lærte danskerne at dyrke og spise kartofler, således at perioderne med sult forsvandt.

Tyskerne blev inviteret til at komme til Danmark af Frederik 5.’s rådgivere: A.G. Moltke og J.H.E Bernstorff i årene 1759-61. De kom fra egnen omkring Main og Rhinen (Rhein-Hessen) der var meget hårdt ramt af datidens krige. Problemet var, at det hovedsagelig var vinbønder, som ikke havde den ringeste forstand på at opdyrke heden. De blev bosat i to områder: Alheden omkring Frederiks syd for Viborg og Randbøl Hede nord for Vorbasse.

Kolonisterne var plaget af udbredt alkoholisme, dårlig jord og manglende støtte fra de danske myndigheder. Når det ikke gik værre, skyldes det efter Niels Kayser Nielsens mening, at de af huguenotterne i Fredericia lærte at dyrke kartofler, hvor man havde gjort det allerede i 1740-erne.

Det vil måske komme bag på nogle læsere, at Jeppe Aakjær har gjort det grundlæggende kildekritiske arbejde vedr. kartoffeltyskerne. 

Downloads

Publiceret

2002-02-13