Arkæologi og store anlægsprojekter: Planlægning eller kaos - Jensen, Lars Ewald (Vejhistorie, 2023)
Store anlægsprojekter vil naturligt ødelægge arkæologiske levn, når der graves til en ny Metro, motorvej eller broanlæg. Vi har heldigvis en fornuftig antikvarisk lovgivning, som sikrer, at arkæologer forinden kan undersøge, om der findes fortidslevn ved et byggefelt. Arkæologien må ved ethvert anlægsprojekt nødvendigvis komme først! Er maskinerne allerede gået i gang med anlægsarbejdet, når arkæologerne kommer, er mulige arkæologiske spor, som burde være beskyttet af Museumsloven, ofte ødelagt.