"... Efter Morvilles plan": De første danske vejkort - om landevejskortene fra 1780’erne - Zeeberg, Nils Kristian (Vejhistorie, 2023)
Ved anlægget af de første veje efter Frederik V’s reformer i 1700-tallets anden halvdel fremkom også de første planer om at udarbejde kort, mangfoldiggjort til de rejsende, over disse vejstrækninger. Hvordan opgaven skulle gribes an, var man straks mere i tvivl om; de færreste danskere havde nogen idé om, hvordan vort land så ud set oppefra, de trykte landkort var ikke særlig korrekte, og de var kostbare og ikke noget, den enkelte borger havde adgang til – eller ville kunne forstå. Med kortene til Erich Pontoppidans Den Danske Atlas udgivet i årene 1763 til 1781 nærmede man sig et danmarkskort der gengav landets udseende, men i det store og hele helt uden blot at antyde vejforbindelser.