Ghana - Bondesen, Erling; Jeppesen, Henrik; Noe-Nygaard, Nanna (Varv, 1974)
'Guldkysten" - som er et navn, der hor klang af kolonivælde og slavehandel blev strøget, do området i 1957 blev til den selvstændige stat Ghana. Do de portugisiske kolonisatorer nåede frem ti I disse egne på den vestafrikanske kyst i 1471, havde guldudvinding og guldhandel allerede fundet sted længe. Portugiserne kaldte kysten " Costa da Mina d'Oro". Det blev senere til "Gold Coast" og kom til at omfatte hele det område, som England i 1898 formelt overtog myndigheden over. Guldet var gennem alle årene en vigtig eksportvare, så naturligt nok satte man efter 1898 ind med geologiske undersøgelser for derigennem at øge guldproduktionen. Herved fandt mon også andre mineraler, og mineraleksport er stadig en vigtig del af udenrigshandelen. Ghana er i dog især kendt for kakao (70 % af eksportværdien i 1971) samt guld og diamanter (mineraler udgjorde 17 % af eksportværdien i 1971). Det giver dog et skævt billede at beskrive Ghanas landbrug afgr ved omtale af kakao-dyrkningen, fordi kun en mindre del af den samlede landbrugsbefolkning er beskæftiget hermed, flertallet dyrker en lang række afgrøder, som forsyner indbyggerne med fødevarer. Ghanas geologiske forhold skol heller ikke beskrives alene som baggrund for en mineralproduktion - geologi har også noget at gøre med jordbundsudvikling, vandforsyning og byggematerialer, så de geologiske forhold er afgørende for befolkningens dagligdag og fremtidsmuligheder indenfor en lang række feIter. Ghana er et udviklingsland og kan beskrives ud fra økonomiske og sociale begreber. Et udviklingsland er også et land uden kendskab til egne ressourcer og uden selvstændige muligheder for at udnytte dem. Regeringen er endvidere ikke i tilstrækkelig grad i stand til at vurdere udlændinges forslog til ressourcernes udnyttelse. Her ønsker vi at vise, hvilken viden mon i dog hor om de geologiske forhold i Ghana og om deres økonomiske betydning for landet. Vi tror, at større viden om disse ting skaber forståelse for mange problemer i Ghanas udvikling - en forudSC2tning for at udviklingsprojekter kan gennemføres med bedre resultater. Endvidere mener vi, at beslutninger om ressourcernes udnyttelse alene skal træffes af ghanesere. Vi kan hjælpe ved at forøge den eksisterende viden om deres ressourcer og ved at støtte uddannelse af ghanesere i geo-videnskoberne.