Lærer- og elevroller i projektorganiseret undervisning med IT - Mathiasen, Helle (Tidsskrift for Universiteternes Efter- og Videreuddannelse (UNEV), 2004)
Første gang publiceret i UNEV nr. 4: Undervisere og e-læring - problemer og perspektiver, september - december 2004, red. Poul Gøtke og Annette Lorentsen. ISSN 1603-5518. Denne artikel har som tema gentænkning af lærer- og elevroller i undervisning, hvor netmedieret kommunikation og face-to-face kommunikation blandes. Gymnasieskolen har gennem et stort antal projekter indsamlet mange erfaringer med IT. For universiteterne kan der være relevante informationer knyttet til gymnasielæreres og -elevers refleksioner over roller og funktioner, når netmedieret kommunikation introduceres i uddannelsessammenhæng. Denne artikel tager derfor et empirisk materiale fra gymnasiet op. Artiklen indledes med en kort præsentation af den anvendte teoretiske ramme, hvorefter der inddrages et eksempel på gymnasielæreres kommunikation om roller og funktioner i forbindelse med projektorganiseret netstøttet undervisning. Herefter følger uddrag af interviews, hvor elevernes erfaringer med roller og funktioner i tre projektperioder i efteråret 2003 bliver fremlagt. Dette empiriske materiale inddrager projektorganiserede forløb på én skole og femten øvrige gymnasieforsøg i 2002-2004. De empirisk funderede eksempler er tænkt som en invitation til ’refleksiv inspiration’ til undervisere, der står overfor at skulle kombinere tilstedeværelsesbaserede undervisningsformer og netmedierede undervisningsmiljøer.