Forskningsbiblioteket i nye læreprocesser - Rosenstand, Claus; Rosenstand, Maj; Pedersen, Bo Hvass; Gylstorff, Niels-Henrik (Tidsskrift for Universiteternes Efter- og Videreuddannelse (UNEV), 2005)
Første gang publiceret i UNEV nr. 6: Organisering af e-læring, oktober - december 2005, red. Jørgen Gomme, Birgitte heiberg, Jens Dørup og Ambrosia Hansen. ISSN 1603-5518. Det er en kendt sag, at pædagogik og samfundets form har fulgtes ad op gennem tiden. Gående fra løsningsbaseret læring over opgavebaseret til problembaseret læring - og som den sidste tendens - det man kan kalde behovsbaseret læring (Qvortrup 1998, 01 og 04). For at kvalificere den forskningsbaserede undervisning i forhold til samfundets form, har forskningsbiblioteket også ændret karakter. Før oplysningstiden var klostre med biblioteker det sted, hvor munkene sad og skrev af. Bibliotekets ideal var at kopiere bøger med henblik på spredning af viden om Guds skaberværk - til de indviede. Senere kom universiteter med tilhørende biblioteker.