Uddannelse for bæredygtig udvikling på danske professionshøjskoler og universiteter - Lysgaard, Jonas Andreasen; Haase, Sanne (Tidsskrift for Professionsstudier, 2023)
Artiklen undersøger, i hvilken grad bæredygtig udvikling optræder inden for strategiske satsninger blandt danske universiteter og professionshøjskoler (Lysgaard & Haase 2021). Dette sker på baggrund af en forståelse af, at danske institutioner rykker på bæredygtighedsdagsorden i forskellige tempi og retninger (Bauer, Rieckmann, Niedlich & Bormann 2021). Grundlaget for bidraget er en kortlægning og komparativ analyse af danske professionshøjskoler og universiteters strategiske satsninger inden for området med specielt fokus på sammenhænge, overlap og modsætninger mellem strategier, uddannelsesudvikling og uddannelsespraksis (Lysgaard & Jørgensen 2020b; Wals & Jickling 2002). Forskningsfelterne, som bidraget bevæger sig inden for, er uddannelse for bæredygtig udvikling (UBU) og kritiske perspektiver på institutionelle translationsprocesser (Czarniawska 2012; Læssøe 2020; Røvik 2016). Vi har undersøgt tilgængelige strategi-papirer og andre relevante dokumenter fra alle 15 danske universiteter og professionshøjskoler, og i hvilken grad bæredygtig udvikling og nabo-begreber som bæredygtighed, grøn omstilling, verdensmål etc. optræder. Vores resultater peger på, at tre forskellige tilgange til bæredygtig udvikling er på spil: 1) Bæredygtighed som vækst, 2) Bæredygtig udvikling som understøttelse af praksis og 3) UBU som en del af en større holistisk transformation af uddannelse og samfund. Dette peger på en række forskellige tilgange til arbejdet med og implementeringen af UBU, der spænder over forgrønning af campus, komplekse koblinger mellem uddannelse og praksis, svære møder mellem ledelse og underviser-/forsker-interesser og generelt store nuanceforskelle på ambitionsniveauet mellem de forskellige institutioner.