Kampen om praksis - Jensen, Uffe Juul (Tidsskrift for Professionsstudier, 2019)
Hvordan påvirker den videnskabelige og teknologiske udvikling mellemmenneskelig praksis i almindelighed og professionel praksis i særdeleshed? Med inddragelse af bl.a. Aristoteles’ skelnen mellem skabende aktivitet (poesis, techne) og samfundsmæssig praxis argumenteres der for, at professionel praksis og samfundsmæssige praxis udvikles i et komplekst dialektisk felt, hvor professionel og økonomisk magt er væsentlige medspillere. En forståelse og udvikling af praxis kræver konkrete analyser af disse relationer og de kampe, de giver anledning til. Humanistisk moraliseren mod teknologiens magt er ikke tilstrækkelig. Udviklingen af evidensbaseret praksis inddrages for at illustrere pointen. Udvikling af professionel praksis kræver bl.a., at de professionelle, der vil udvikle praksis, selv opdrages ved, at borgerne, som er genstand for praksis, anerkendes som deltagere og subjekter i forandring af praxis.