Hvad sygeplejersker ser, når de ser en patient. Om synet i en verden af kroppe - Hansen, Helle Ploug (Tidsskriftet Antropologi, 1993)
Det var en chokerende oplevelse at starte feltarbejde pa en kraftafdeling pa et universitetshospital i Kobenhavns omegn. Godt nok havde jeg mange ar tidligere arbejdet som sygeplejerske pa forskellige hospitalsafdelinger og der passet og plejet patienter med kraft, men aldrig pa en hojt specialiseret medicinsk kraftafdeling som denne. Her er unge og voksne mand og kvinder indlagt til diverse udredningsundersogelser, til aktiv behandling med kemoterapi, straleterapi eller implantationsterapi. Afdelingen modtager ogsa patienter, der far komplikationer til behandlingen, fx mangel pa hvide blodlegemer, mundbetandelse, diarre, opkastninger, smerter, blodning, temperaturforhojelse, eller behandlingskravende komplikationer til sygdommen, fx hjememetastaser og tarmslyng. Endelig kan patienter indlagges pa grund af behov for sygepleje, nar den aktive behandling er ophort.