Introduktion: ARBEJDETS ANATOMI - Martin, Helle Max; Heiefort, Ralph; Jakobsen, Turf Böcker; Baarts, Charlotte (Tidsskriftet Antropologi, 2005)
Der hersker almindelig enighed om, hvad begrebet arbejde dækker over. Vi mener at vide, hvad der refereres til, når nogen spørger os, „hvad vi laver“. Og vi kender hver især dusinvis af mennesker med stillinger, hvis indhold vi mener at have begreb om – men hvor vi hurtigt ville komme til kort, hvis vi blev bedt om at forklare, hvad disse personer rent faktisk foretager sig. Det hænger sammen med, at arbejdsbegrebet har en „institutionaliseret“ karakter. Spørgsmålet, hvad arbejde som socialt og kulturelt fænomen betyder, er ikke noget, vi almindeligvis tænker over. Det er nærmere noget, vi tænker med. På linje med andre institutionaliserede begreber snyder den entydige forestilling om arbejde, fordi der under dække af kategorisk klarhed findes en mangfoldighed af betydninger og forståelser.