Kun et skelet tilbage: Objektivering, tid og sex et sted i Nordøstbrasilien - Dalsgaard, Anne Line (Tidsskriftet Antropologi, 2011)
Artiklen tager udgangspunkt i forfatterens nære kendskab til den unge kvinde Evinha, som bor i et lavindkomstområde i storbyen Recife i Nordøstbrasilien. Samtidig beskriver artiklen den ydmygelse, fattige borgere i Brasilien udsættes for, når deres familiemedlemmers knogler hældes i bendepotet efter halvandet års ophold i en unavngivet grav på den offentlige kirkegård. Artiklen sammenbinder Evinhas lyst til sex og seksuel objektivering med beskrivelsen af bendepotet i et dristigt argument om subjektets tilblivelse i blikket fra den anden og en eksistentiel balancering af oplevelser af objektivering. Argument bygger til dels på spekulation og kvalificerede gæt, for som forfatteren skriver, visse ting i livet lader sig sjældent italesætte, men må udledes af fortielser og antydninger. Anne Line Dalsgaard: Only a Skeleton left The article takes as its starting point the author’s close acquaintance to the young woman, Evinha, who lives in a low-income neighbourhood of Recife, Northeast Brazil. The article then describes the humiliation experienced by empoverished Brazilian citizens, whose relatives’ bones are thrown into the cemetery’s depository after one and a half year in an unnamed grave. The article connects Evinha’s desire for sex and sexual objectification with the description of the bone depository. This requires a bold argument that proposes the emergence of the subject in the gaze of the other and the existential balancing of the experiences of objectification. The argument is admittedly speculative and results from qualified guessing, since, as the author writes, certain things in life are difficult to put into words and can only be inferred from silences and hints. Keywords: Poverty, death, future, objectification, sex, Brazil