Kønnet bevægelse i tid og rum: Tradition, uddannelse og fremtid blandt albanske unge - Frederiksen, Rikke (Tidsskriftet Antropologi, 2011)
Denne artikel beskriver drenge og pigers bevægelse i henholdsvis det offentlige rum og skolen i en nordalbansk landsby. Artiklen viser, hvordan denne bevægelse er kønnet som resultat af både sociale normer og ideer om fremtiden. At bevæge sig mod fremtiden i nutiden er for albanske unge et spørgsmål om både at forholde sig til traditionelle kønsnormer og nyere ideer om uddannelse og ligestilling. Med baggrund i forskelle mellem pigers og drenges bevægelse i det offentlige rum og deres deltagelse i den daglige undervisning undersøger denne artikel, hvordan kønnet bevægelse i fysiske rum og på sociale steder har betydning for individets relation til fremtiden. Artiklen påpeger, at selv om drengene umiddelbart har større frihed, er det for det meste dem, der har sværest ved at navigere i dette spændingsfelt – både i nutiden og i forhold til fremtiden. Rikke Frederiksen: Gendered Movement in Time and Space. Tradition, Education and Future among Young Albanians The article describes boys and girls’ movement in respectively public space and in a town school in northern Albania. After surveying the country’s recent history and contemporary social conditions, the article shows how the pupils’ movement is gendered, and takes a direction towards the future that steers between traditional norms and new ideas about education and gender equality. Based on an empirical description of the differences in girls and boys’ movement in public space and their daily classroom participation, the article investigates the individual’s relation to the future as a consequence of gendering and concludes by pointing out that even though the boys have more freedom of movement, it is in fact they, not the girls, who find it most difficult to navigate in the tension between traditional norms and current ideas about education – in the present, as well as in the future. Keywords: Youth, movement, gender, Albania, future, education